Overslaan en ga direct naar de inhoud

Penta Infra: “Aquathermie uitkomst voor hergebruik van onze restwarmte”

Het datacentrum van Penta Infra aan de Archimedesweg is uitgebreid. Op woensdag 30 maart werd dit gevierd. “Wij zijn erg blij met deze uitbreiding”, vertelt sales manager Arnoud Annema. “Hiermee kunnen we nog meer klanten van dienst zijn.”

Het bedrijf is het knooppunt voor dataverkeer voor bedrijven, onderwijsinstellingen en netwerkproviders uit voornamelijk Friesland. Penta Infra nam in 2020 het DataCenter Fryslân (DCF) over, dat twee locaties heeft op De Zwette. De hoofdvestiging vind je aan de François Haverschmidtwei (DCF1) en de tweede locatie aan de Archimedesweg (DCF2). DCF2 is een compleet zwart gebouw zonder ramen. De buitenwanden zijn voorzien van zonnepanelen. Dit levert ongeveer drie procent van de benodigde energie.

Zonnepanelen

Tot 2014 fungeerde dit pand als datacentrum van de Friesland Bank. “Het zag er niet mooi uit toen wij het kochten. De installatie was up-to-date maar in de buitenwanden zaten scheuren. Vandaar dat we een nieuw soort wandbekleding zochten en met zonnepanelen sla je twee vliegen in één klap.” Het centrum is het afgelopen jaar uitgebreid van 175 naar 350 vierkante meter. Dit was nodig vanwege de groeiende toename van het dataverkeer. Penta Infra maakt alleen gebruik van groene energie. En voor de koeling wordt geen koelwater gebruikt maar lucht, efficiënter en beter voor het milieu.

Uitbreiding DCF2

Voor de uitbreiding is de oude ruimte gesloopt en is gebruik gemaakt van de bestaande fundering. Op dit fundament is een nieuwe zaal gebouwd, waarmee invulling wordt gegeven aan de groei. Aan de buitenkant is er niets veranderd behalve dat er buiten apparatuur is bijgeplaatst. Het datacentrum bestaat nu uit twee E-houses met ieder ook een eigen noodstroomvoorziening.

Uitbreiding DCF1

Ook de hoofdvestiging bij het Crystalic (225 vierkante meter) krijgt een uitbreiding, deze zal in het eerste kwartaal van 2023 klaar zijn, is de verwachting. “Dat gebouw krijgt ook een upgrade”, aldus Annema. “Er komt onder meer een tweede back-up stroomvoorziening bij, zoals we die bij DCF2 ook hebben.”

Ontmoetingsplek

Een datacenter heeft vele functies en is ook een ontmoetingsplek waar bedrijven en  diensten leveranciers in de ICT-sector elkaar vinden, vertelt Annema terwijl hij een korte rondleiding geeft. DCF 2 heeft verschillende ruimtes. De eerste zaal die we betreden is gevuld met ronkende servers van verschillende bedrijven die in afgesloten koele ruimtes zitten. Hierbuiten is het erg warm. De nieuwe tweede zaal is geheel wit en een groot deel van deze afdeling  is nog niet benut.

Brandblussers

Dan is er een aparte kamer met grote brandblussers. Hiermee wordt, indien nodig de zuurstof zo snel mogelijk uit het gebouw gedrukt, waardoor het vuur dooft. “Erg belangrijk”, vertelt Annema. “Gelukkig hebben we dit nog niet meegemaakt.” Op het terrein buiten staan noodaggregaten en vinden we ook het schakelcentrum.

Restwarmte

De computers zorgen voor veel warmte die nu nog naar buiten wordt getransporteerd. De insteek is dat deze restwarmte in de toekomst zal worden gebruikt. “Bij DCF2 hebben we al geen centrale verwarming meer voor de overige ruimtes. We verwarmen bijvoorbeeld de kantine al met de restwarmte. Maar het overgrote deel verlaat ongebruikt het pand. Bij DCF1 willen we deze energie graag leveren aan omringende bedrijven. Hiervoor gaan we onder andere in overleg met de gemeente. Het zou mooi zijn als we onze restwarmte door middel van aquathermie kunnen transporteren.”

Word lid van de Zwette

Voor alle bedrijven en winkels die zijn gevestigd op De Zwette

Op De Zwette gebeurt het

Cookie melding

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.