Overslaan en ga direct naar de inhoud

Het Veronicaschip

Wie kent het niet, het Veronicaschip. Vanaf 21 oktober 1994 tot 2001 lag dit bijzondere schip afgemeerd aan de kade bij het FEC nabij de Hermesbrug als partyschip. Ondernemers in de buurt waren vooraf bang voor overlast die de feestgangers met zich mee zouden brengen. De Bedrijvenvereniging trachtte daarom de komst van het Veronicaschip te stoppen en ging met de gemeente in gesprek.

Het Veronicaschip, oftewel de Norderney, diende vroeger als zendschip. Het vaartuig lag voor de Nederlandse kust en verzorgde de uitzendingen van Radio Veronica. In 1974 werd het verboden om mee te werken aan een dergelijk radiostation. Na vele omzwervingen door Nederland werd het schip in 1994 naar Leeuwarden gehaald.

De Veronica was omgebouwd tot partyschip en de gemeente zorgde voor een tijdelijke horeca-vergunning. De bedrijvenvereniging probeerde dit tegen te gaan. In die tijd waren er ook nog vele bedrijven gevestigd voor de Hermesbrug aan de Harlingertrekweg zoals de Leeuwarder Papierfabriek en Kramer Automaterialen. Zij voorzagen overlast van nachtelijke feestvierders die hun terrein zouden betreden. De Bedrijvenvereniging maakte onder andere afspraken met de gemeente over handhaving. Uiteindelijk bleek de overlast mee te vallen.

Word lid van de Zwette

Voor alle bedrijven en winkels die zijn gevestigd op De Zwette

Op De Zwette gebeurt het

Cookie melding

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.