Overslaan en ga direct naar de inhoud

HardwareClinics: Reparatie is duurzaam en voordelig

“In Nederland heerst een wegwerpcultuur”, vertelt Pieter van der Weg van HardwareClinics. “Ik geef laptops en pc’s een tweede leven zodat ze nog jaren meekunnen.” HardwareClinics is sinds 2015 gevestigd in De Fabriek aan de James Wattstraat. Pieter voert complexe reparaties uit aan hardware en is een groot voorstander van een circulaire economie. “Ik draag mijn steentje bij aan het terugdringen van de grote berg elektronisch afval.”

HardwareClinics bedient zowel bedrijven als particulieren en repareert Apple- en Windowscomputers. “Ik ga een stapje verder dan de computerboer op de hoek”, vertelt Pieter. “Als er rook uit het moederbord komt of als er een glaasje water over de computer is gegaan, dan zijn er waarschijnlijk een aantal chips defect. Normaal gesproken wordt de hele machine dan afgeschreven. Maar als je weet welke chips je moet vervangen, heb je weer een goed werkende laptop of Macbook. Reparatie is duurzaam, voordelig en vaak minstens zo betrouwbaar als vervanging.”

Refurbished

Naast de reparaties verkoopt Pieter ook refurbished Apple Macbooks en laptops. “Deze zijn afkomstig uit grote IT-bedrijven en goed nagekeken. Ze hebben een upgrade gehad en kunnen nog jaren mee. De behoefte aan deze items is groot, mede omdat je met de aanschaf veel geld kunt besparen en je hebt een subliem product.”

Complexe reparaties

Pieter is autodidact. “Ik voer de reparaties alleen uit. Via online forums heb ik in de loop der jaren veel specifieke kennis opgedaan. Ik ben één van de weinigen die zich zo heeft verdiept in deze materie en de juiste apparatuur heeft staan. Dat maakt dat ik zeer complexe reparaties kan uitvoeren. Door gaandeweg te proberen en te doen leer je veel. In landen waar de lonen lager liggen, worden veel meer reparaties uitgevoerd. In Nederland wordt sneller gekozen voor een nieuw product. Maar het zou mooi zijn als de consument wat bewuster wordt en als ondernemer kunnen we dit gedrag beïnvloeden.”

Word lid van de Zwette

Voor alle bedrijven en winkels die zijn gevestigd op De Zwette

Op De Zwette gebeurt het

Cookie melding

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.