Overslaan en ga direct naar de inhoud

Ewout Muntz: “Met verduurzaming pand bespaar je veel geld”

Twee jaar geleden heeft Ewout Muntz zich gevestigd op De Zwette. De energieadviseur kocht een nieuw en goed geïsoleerd pand aan de Freark Damwei. “De jas was goed en dat zie je niet vaak. Zelf hebben we het hele bedrijfspand verduurzaamd en dit is klimaatneutraal. We betalen maar negentig euro per maand aan stroom en het is hier behaaglijk warm. Een mooi visitekaartje voor mijn klanten.”

Ewout komt van oorsprong uit het zuiden van Nederland. “Ik ontmoette mijn vrouw tien jaar geleden op een feestje hier op De Zwette. En aangezien je een Friezin niet naar Brabant krijgt, besloot ik naar Friesland te verhuizen.” In het bedrijfspand is ook zijn vrouw werkzaam en het ziet er huiselijk uit. “Er zijn al genoeg saaie witte kantoorpanden. Wij hebben het ingericht met voornamelijk tweedehands meubels en accessoires.”

Stationskwartier

Het klantenbestand van de energie-adviseur bestaat voor een deel uit zuiderlingen. “Maar de mond-tot-mondreclame doet ook hier zijn werk. Zo heb ik meegewerkt aan de verduurzaming van het Stationskwartier in opdracht van Jaap Hoekstra, een prachtig project. Ik heb inmiddels wat kleinere klanten en momenteel ben ik bezig met een installatieadvies voor de locatie van de monniken op Schiermonnikoog, ook bijzonder.”

Besparen

Bij veel bedrijven staat verduurzaming van het bedrijfspand niet op één, merkt de ondernemer. “Men heeft het idee dat dit wordt opgedrongen. Verduurzamen betekent een hoop werk en het is een lange termijn kwestie. Tot ik met een berekening kom met wat je kunt besparen. Dan is de interesse snel gewekt. Ik werk volgens een vaste formule, de trias energetica. Dit is een overzichtelijk driestappenplan om een pand energieneutraal te maken.”

Showroom

Naast isolatie kun je denken aan een warmtepomp, vloerverwarming en lage temperatuurverwarming. “Klanten kunnen hier kennis mee maken in onze showroom. En mijn werk is mijn passie. Elk project beschouw ik als een mooie uitdaging en ik draag graag mijn steentje bij aan een schonere en duurzame wereld.”

Word lid van de Zwette

Voor alle bedrijven en winkels die zijn gevestigd op De Zwette

Op De Zwette gebeurt het

Cookie melding

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.