Zaanderwijk bouwt huizen van steenwol in plaats van beton

In Nieuws by L. Vergnes

Zo nu en dan maken wij op de website van de bedrijvenvereniging melding van leuk nieuws en interessante achtergronden uit de Zwettekrant. In de nieuwste editie vonden we een interessant artikel over een nieuw en duurzaam concept voor het bouwen van huizen. Het Zwette-bedrijf Zaanderwijk bouwt deze woningen en heeft een pilot-project aan het Tolhuisplein in Leeuwarden.

De Zwettekrant schrijft: Er zetelt aan de Marshallweg een innovatief en bijzonder bouwbedrijf. Een bouwbedrijf dat eigenlijk geen bouwbedrijf is, zegt Fred Braaksma van het bedrijf Zaanderwijk. Althans qua traditionele manier van bouwen. “Wij maken huizen van steenwol. Dat is zo nieuw en uniek – zo duurzaam en circulair – dat wij er onze eigen bouwmethode voor hebben moeten ontwikkelen. Dat doen we op een manier zoals er nog bij geen enkel bouwbedrijf wordt gebouwd.”

Steenwol is het nieuwe duurzaam, het nieuwe circulair, het nieuwe ‘beton’ dat zo sterk is dat het nauwelijks onderhoud behoeft. Daardoor is het super interessant voor woningbouwcorporaties, die er huizen mee kunnen bouwen die nauwelijks onderhoud nodig hebben en dus ook nauwelijks onderhoudskosten. Oftewel financieel uiterst rendabel. Zaanderwijk noemt haar eigen prototype Rockdôme®.

“Voor woningbouwvereniging Elkien hebben we aan het Tolhuisplein in Leeuwarden net onze tweede serie van veertien steenwol-woningen gebouwd”, zegt Fred. “Het is geweldig dat Elkien ons de kans heeft geboden ons product aan de wereld te kunnen tonen. Eerst zien, dan geloven, daar draait het toch vaak om. Elkien is super enthousiast en ik verwacht dat er meer woningbouwcorporaties interesse zullen hebben in de Rockdôme. Wij zijn druk bezig om een businesscase op te zetten voor eigen fabrieksmatige productie van deze woningen, het liefst hier in Fryslân. Inmiddels hebben we bij onze locatie in Noord-Holland een reeds getest prototype.”

Fred Braaksma is overtuigd van de kwaliteiten van zijn innovatie. “De steenwol-woningen zijn super milieuvriendelijk en duurzaam. Want het wordt van een natuurproduct gemaakt dat oneindig voorradig is en door de natuur altijd nieuw wordt aangemaakt. Het raakt nooit op. Steenwol wordt gemaakt van basalt. Van één kubieke meter basalt maken speciale machines 90 kubieke meter steenwol. Zie het als een soort suikerspinmachine waarmee dat gebeurt.”

De muren van ‘basaltwol’ zijn bovendien zo sterk dat ze meer dan een mensenleven mee gaan en volledig hergebruikt kunnen worden als corporaties de woningen ooit willen slopen en er iets nieuws neer willen zetten over bijvoorbeeld vijftig jaar. Ook alle andere bouwmaterialen van Rockdôme® Zaanderwijk zijn volledig circulair oftewel herbruikbaar, zoals bijvoorbeeld de stalen frames waar de muren van steenwol in worden geplaatst.

Fred Braaksma wil met Zaanderwijk een dusdanig product neerzetten waar ook andere bouwbedrijven van kunnen profiteren. “Wij willen ook als dealer van Rockdôme het product aan andere bouwbedrijven kunnen gaan leveren. Wij zijn onze fabriek zo aan het inrichten dat het geschikt wordt voor seriematige bouw. Ergens volgend jaar zal dat gereed zijn, maar de exacte datum daarvan voorspellen is lastig.”

Zaanderwijk bestaat inmiddels ruim vijfendertig jaar en is in die periode groot geworden in het onderhouden van woningen van woningbouwcorporaties. “In dat werk hebben we gezien dat de traditionele woningbouw veel beter kan en op zo’n manier dat er veel minder onderhoudswerkzaamheden voor nodig zijn. Daarmee bespaart een woningbouwvereniging kosten en dat is uiteraard altijd belangrijk.”

Fred: “Steenwol raakt niet in brand, smelt of schuimt ook niet. Het is een veilig materiaal. Verzekeraars zouden klanten een lagere verzekeringspremie moeten bieden wanneer men hiervoor kiest. En steenwol werkt automatisch geluidremmend. Dus alleen maar voordelen. Onze Rockdôme® heeft een veel hogere isolatiewaarde dan de huidige wettelijke regels vereisen, het is een factor 1,5 hoger dan de huidige nieuwbouwwoningen krijgen in Nederland.”

“In combinatie met zonnepanelen en verwarming door infrarood panelen is er dan al snel sprake van een energieneutrale woning. Dat is wat we willen in Nederland. Geen aansluiting op het aardgas, maar veel isolatie waardoor de energiebehoefte in zijn geheel omlaag kan.”

Ook bespaart een corporatie in het aanbrengen van isolatiemateriaal. “Want steenwol isoleert van nature al en door de open structuur is het ook nog eens ademend. Het is officieel getest en bewezen dat de isolatiewaarde van steenwol anderhalf keer zo hoog is als de huidige standaard eisen voor nieuwbouw. Nóg een extra voordeel is dat het beter geluidwerend is dan steen en beton.” Als de Rockdome® aanslaat verwacht Fred Braaksma dat het nu veertig medewerkers tellende bedrijf zal groeien. “Behoefte aan vaklieden hebben we altijd, vooral aan mensen die creatief willen en kunnen meedenken.”