Waterstofauto van ROC Friese Poort maakt meters bij Elfwegentocht

In Nieuws by L. Vergnes

Studenten Mechatronica van ROC Friese Poort hebben gisteren met hun zelf gemaakte waterstofauto aan de Elfwegentocht-route van Groningen naar Leeuwarden mee gedaan. Zo’n 25 studenten werkten het afgelopen half jaar hard aan de realisatie van het fossielvrije voertuig. Met deskundige begeleiding van de bedrijven Holthausen en Frisian Motors. De waterstofauto is een innovatieproject van Centrum Duurzaam en de opleiding Mechatronica van ROC Friese Poort.

Het doel: nieuwe, duurzame technieken in de praktijk leren en meedoen aan de Elfwegentocht op 2 en 14 juli. Op 2 juli reed de waterstofauto mee met de stoet van Groningen naar Leeuwarden en op 14 juli doet met de Elfwegentochtparade.

Film van de eerste meters:
Feestelijke onthulling: waterstofauto maakt eerste fossielvrije meters

Waterstof is de toekomst
‘Waterstof is de toekomst. En studenten zijn de toekomst. Daarom willen we dat onze studenten nu al kennismaken met deze nieuwe technieken. Ze leren wat een brandstofcel is, maar ook wat de veiligheidseisen en de gevaren zijn’, geeft docent Cor Scholte aan. De kritische werkzaamheden waarbij veiligheid belangrijk is, vonden plaats bij Holthausen onder begeleiding van ervaren monteurs.

Geert Jan Hardenberg van Holthausen is enthousiast over het initiatief van ROC Friese Poort om een waterstofauto te maken. ‘We vinden het leuk om vanuit Holthausen kennis te delen met studenten en ze te leren hoe ze deze kennis kunnen toepassen.’ De waterstofunit die door de studenten is ontwikkeld is flexibel en kan voor meerdere toepassingen ingezet worden.

Elfwegentocht
Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden vind het een mooi project. ‘Jullie laten met de waterstofauto zien dat het kan om in een auto te rijden zonder fossiele brandstoffen’. Fryslân blinkt volgens hem nu al uit in fossielvrije voertuigen. In Fryslân varen en rijden al meer dan duizend elektrische boten, vijftienhonderd auto’s op groen gas, meer dan duizend elektrische auto’s en dertig bussen op groen gas. ‘Met de Elfwegentocht willen we de inwoners van Friesland en Nederland de voordelen van duurzaam vervoer laten zien zodat ze zelf de stap naar duurzaam vervoer ook sneller maken’.