Royal Steensma gaat ‘Bakery Experience Center’ bouwen

In Nieuws by L. Vergnes

De koninklijke Royal Steensma gaat een ‘Bakery Experience Center’ neerzetten op De Zwette. Dat staat in de Zwettekrant die deze week is uitgekomen. In het Bakery Experience Center op de Galvanistraat 4 zal het personeel van de toekomst worden opgeleid, is er ruimte voor innovatieve projecten en kun je als consument al dat lekkers ook nog eens proeven en testen in een restaurant met wow-factor. Over een paar jaar moet het er staan.

Royal Steensma levert al jaren smaakvolle producten aan bakkers, die er vervolgens hun producten mee realiseren. Het 180 jaar jonge koninklijk bekroonde familiebedrijf heeft vestigingen in Franeker, Leeuwarden en Vlaardingen. Royal Steensma is producent van een groot scala aan bakkerijgrondstoffen.

Het Bakery Experience Center wordt samen met verschillende bakkerij-gerelateerde bedrijven in en rond Leeuwarden en met diverse onderwijsinstellingen als Van Hall Larenstein en MBO Life Sciences opgezet. Royal Steensma is in Vlaardingen met een vergelijkbaar project bezig, de Food Innovation Academy (www.foodinnovationacademy.nl). Daarin werkt het samen met overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven aan een prachtig nieuw concept, gericht op foodpromotie. Begin oktober is het hoogste punt van die ‘vernieuwbouw’ bereikt, in het voormalige stadskantoor van Vlaardingen.

De exacte artist impressions en bouwtekeningen van het Leeuwarder innovatieve bakkerijcentrum zijn nog niet klaar, maar dat het er gaat komen is zeker. Directeur Rimmert de Jong: “We moeten als bedrijf en als bakkerijsector iets doen om te laten zien hoe geweldig het is om in onze sector te werken. Om zo jongeren te blijven enthousiasmeren te kiezen voor een carrière in de food. Daarom wachten we niet af, maar komen we zelf in actie.”

Royal Steensma groeit als bedrijf – met name door de toenemende vraag naar amandelspijs, gekonfijt fruit en choco- en fruitproducten voor in banket – en zit dringend verlegen om extra werkplekken. In totaal werken er bij het concern zo’n 250 medewerkers. In Leeuwarden zijn het er circa tachtig. Vanuit Leeuwarden gaan jaarlijks ruim twintig vrachtwagens gevuld met imitatie-chocola op basis van plantaardige vetten naar alle Tesco-supermarkten in Engeland. Ook in Korea vindt deze zogeheten ‘compound coating’ gretig aftrek bij bakkers die er hun donuts en andere lekkernijen mee versieren en vorm geven. Een andere topper uit de fabriek in Leeuwarden is de rolfondant. “Elke rolfondant bij de Lidl-filialen komt bij ons vandaan”, vertelt Rimmert trots.

Nog een leuk feit: de gekonfijte snippers van sinaasappelschillen van Steensma zitten in elke Friese oranjekoek, die snippers worden door alle Friese bakkers gebruikt. Voor het volledige uitgebreide aanbod aan smaakvolle bakkerijproducten kun je het beste een kijkje op de website van Royal Steensma: www.steensma.com.