Racetransportfiets van FRL Fietskoeriers vervangt bestelauto

In Nieuws by M. van der Wal

Met een racetransportfiets met grote laadbak gaat FRL Fietskoeriers vanaf woensdag 13 september door de binnenstad van Leeuwarden racen. De 34-jarige Date Burgerjon is daarmee een moderne postbode: energieneutraal, duurzaam, milieuvriendelijk, fossielvrij én snel.

In opvallende professionele fietskleding gaat deze racepostbode Leeuwarder bedrijven en particulieren van post en andere pakketten voorzien. Voor Date is de blauwe racebakfiets een geweldig middel om werk en hobby te combineren. Werken voor FRL Fietskoeriers is voor hem hetzelfde als een betaalde training.

“Ik wilde ooit profwielrenner zijn en nu ben ik het toch nog een beetje geworden”, lacht de Leeuwarder die in zijn vrije tijd ook nog trainer is bij wielerclub De Friesche Leeuw. Hij heeft er zin in. “Ik ben heel benieuwd hoe deze fysieke belasting zal uitpakken. Ik denk dat dit heel goed is voor de kracht in mijn benen, hoewel dat niet meteen betekent dat ik er
tijdens wedstrijden sneller door ga fietsen.”

Een testritje op de Zwettestraat – waar FRL zetelt – levert zonder bepakking in de bak een topsnelheid van 46 kilometer per uur op. Dat schept verwachtingen. “Hij gaat hier sneller en handiger mee door de binnenstad dan onze bestelauto’s”, glimlacht Klaas Halma, Manager Post & Distributie van FRL.

Op dit moment is Date de enige fietskoerier van FRL, maar het kan zomaar zijn dat het aantal koeriers en het aantal fietsen wordt uitgebreid. Salesmanager Niels Helbig: “Want het wordt namelijk steeds lastiger om met een auto de binnenstad te bereiken. Door alle verkeersmaatregelen en beperkte aanlevertijden waarbinnen je in het centrum winkels mag bevoorraden, wordt het telkens lastiger om post, pakketten en overige goederen goed en op tijd
te bezorgen. Deze fiets is een geweldig alternatief voor een bestelauto.”

“We willen de fiets ook inzetten voor spoeddiensten in de binnenstad. Daarom hebben wij deze flitsende wendbare fiets ontwikkeld en is FRL Fietskoeriers ontstaan. Als dit aanslaat, willen we het gaan uitrollen over meerdere Friese steden en wellicht verder in Nederland. We hebben FRL Fietskoeriers opgericht als onderdeel van FRL Post. De speciale website is nog onder constructie, maar zal snel online gaan.”

De opdrachten voor de fietskoerier bestaan uit het ’s ochtends legen van postbussen en deze post aanleveren bij bedrijven. Ophalen van dagelijks uitgaande post en pakketten behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast worden vervoersopdrachten verzorgd zoals het aanleveren van lunches of bestellingen naar bedrijven, medisch transport naar particulieren of het bezorgen van boodschappen bij bedrijven en particulieren. Vooral in de binnenstad.

Niels: “FRL Fietskoeriers draagt bij aan het vergroten van onze naamsbekendheid. Dat is nodig want FRL bestaat volgend jaar 25 jaar en toch zijn er nog steeds mensen die niet precies weten hoeveel wij doen. Met 120 personeelsleden en ruim 2.200 bezorgers zijn wij namelijk een full-service bezorgingsbedrijf met landelijke dekking.”