Ondernemers van De Zwette: meld je duurzame energieplannen aan bij Alliander

In Nieuws by L. Vergnes

Netwerkbeheerder Alliander heeft een dreigend luxe probleem vanwege de grote groei van fossielvrije eneregieprojecten op De Zwette en elders. Dat meldt De Zwettekrant. Als bedrijven hun energieplannen tijdig melden, kan Alliander ook tijdig aan de slag met het verhogen van de capaciteit van het stroomnetwerk.

De Zwettekrant schrijft: Het probleem dat het netwerk al die nieuwe energie uit zonneparken, windmolenparken en biogas- en aardwarmte-installaties niet meer aan kan en plat komt te liggen, komt steeds dichterbij. Het voormalige PEB, later NUON en nu Alliander beheert het gas- en stroomnetwerk in de hele provincie en dus ook op De Zwette. Dat de energietransitie, het los komen van het Groningse aardgas en andere fossiele brandstoffen, zo goed slaagt is natuurlijk fantastisch. Dat vind ook Oeds Kuipers, relatiemanager van Alliander voor Fryslân en Noord Veluwe.

Oeds: “Weet echter wel dat we bij sommige nieuwe projecten onze netwerkcapaciteit moeten vergroten en afhankelijk van de grootte kan dat tussen de drie maanden en de twee jaar duren. Als zulke grote projecten in het beginstadium bij ons worden gemeld, kunnen wij op tijd aan de slag met ons netwerk. Als wij het te laat weten, kan dat voor grote problemen zorgen.”

Op De Zwette zijn nog geen problemen, maar dat kan zomaar het geval zijn. De Zwette verduurzaamd in een razendsnel tempo met onder andere de Energy Campus, de honderden zonnepanelen op het dak van TNT Post, JOVI Machinefabriek, bedrijvencomplex De Fabriek, een zonnepark op de voormalige snelweg/rondweg. “Bouwgroep BGDD is druk bezig met een miljoenen kostende geothermie-installatie en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Omdat de ontwikkelingen momenteel supersnel gaan werkt Alliander aan een groot investeringsplan voor Fryslân, om ervoor te zorgen dat al die duurzame initiatieven ook daadwerkelijk hun duurzaam opgewekte energie aan het net kunnen leveren. “Ook in het kader van dat plan willen we graag alles weten wat er in ons gebied wordt gedaan en wat er nog op stapel staat.” De relatiemanager heeft 342 projecten in heel Fryslân in kaart. “Dat gaat vooral om gigantische zonneparken van tien tot twintig megawatt. Op de vliegbasis Leeuwarden komt bijvoorbeeld een park van tien megawatt.”

Het biogas van de in aanbouw zijnde Energy Campus is ook zo’n uitdaging. Alliander werkt daarbij
nauw samen met Gasunie om de netten te koppelen, bestudeert de opties voor opslag van het gas of het plaatsen van een booster. De biogasvergister van Energy Campus zal namelijk maar liefst zesduizend kubieke meter biogas per uur gaan produceren.

“Vanuit mijn functie heb ik ook contact met de provincie, met gemeenten en met andere stakeholders zoals woningcorporaties en die aan elkaar verbinden is geweldig. We moeten de complexe energietransitie samen oplossen en er samen het beste van maken. Er staat ons voor 900 megawatt (900.000 kilowatt) aan nieuwe plannen te wachten de komende jaren.”

Oeds: “Iedereen weet wel dat ze SDE-subsidie binnen kunnen halen, maar nog lang niet iedereen weet dat ze ook netwerkbeheerder Alliander moeten inseinen. Dat is namelijk ook van groot belang. Als je dat vergeet dan kan het zelfs zo zijn dat je de SDE-subsidie kwijtraakt. Aan zo’n subsidie zit vaak een tijdslimiet van bijvoorbeeld een jaar, waarop het plan werkzaam moet zijn. Maar als het tegen zit kan het aanpassen van ons net wel twee jaar duren. Dus wees er snel bij.”

Alliander heeft als netwerkbeheerder het monopolie op het bestaande netwerk, nog vanuit haar verleden als Provinciaal Energie Bedrijf PEB. Oeds: “Wij gedragen ons niet als monopolist, wij denken en doen graag met iedereen mee om de energietransitie zo goed mogelijk te doen verlopen. Meld je plannen bij ons en wij doen er alles aan om het perfect te laten verlopen.”