Officiële startsignaal van duurzame Energie Campus Leeuwarden

In Nieuws by L. Vergnes

De duurzame Energie Campus Leeuwarden van maar liefst 48 hectare groot op het gebied van de voormalige vuilstort Schenkenschans is woensdag 25 april officieel van start gegaan, na ruim tien jaar voorbereidingen. “Ik ben ontzettend blij, we hebben er erg lang op moeten wachten”, zegt directeur Harm Beerda van het bedrijf Oosterhof Holman. “Nu begint het, nu moeten we onze plannen echt waar gaan maken en dat is best spannend. Gelukkig staan verschillende onderwijsinstellingen al te springen om hier nieuwe inzichten en projecten te ontwikkelen, dus dat gaat helemaal goed komen.”

“Vandaag geven we het officiële startsein voor de bouw. Hier gaan mooie dingen gebeuren, ik verheug me er op”, aldus de initiatiefnemer. Tien jaar geleden wist Harm Beerda Douwe Faber van het Leeuwarder bedrijf Ekwadraat bij de plannen te betrekken en samen trokken ze op en wisten de overheidsinstanties ook mee te krijgen.

In een speciale partytent voor genodigden werden de hoofdlijnen nog eens uit de doeken gedaan door Beerda en Faber. Ook burgemeester Ferd Crone kwam aan het woord. “Als gemeente kunnen wij niets anders dan de plannenmakers faciliteren. Nu hebben we er als gemeente Leeuwarden weer een Campus bij. We hadden de Water Campus al, de Dairy Campus en nu de Energie Campus. Ik ben enorm blij met zo’n initiatief als dit.”

Wethouder Henk Deinum verzorgt de openingshandeling, samen met de drie kinderen van Douwe Faber van Ekwadraat.

Wethouder Henk Deinum hield ditmaal geen speech, maar verzorgde samen met de drie kinderen van Douwe Faber de openingshandeling, met het drukken op een rode knop. Daarna mocht iedereen de grote bult op van de voormalige vuilstort en zien hoe het grote gebied er op dit moment uitziet en hoe het eruit gaat zien. Dat leverde veel interessante gespreksstof op, tussen (lokale) ondernemers, want ook de werkgelegenheid op De Zwette zal er van mee profiteren.

Het centrale gebouw op de Campuswordt een lichtgewicht gebouw met een unieke experimentele bouw en fundering, bovenop de voormalige stortplaats Schenkenschans. Een zelfvoorzienend pand gebouwd van circulaire materialen, dat volledig remontabel is. Het pand wordt gebouwd door bouwbedrijf Friso en installatiebedrijf ITBB en ontworpen door Achterbosch Zantman. Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat gaan zich vestigen in het gebouw. Voor de bouw van zonnepanelen wordt Mannen van Staal ingeschakeld.  Er moet namelijk een speciale constructie komen omdat er niet in de grond geboord mag worden.

De afgelopen maanden is er volop voorbereidend werk uitgevoerd. Zo is de oude provinciale weg N31 circulair hergebruikt voor de aanleg van de toegangsweg en het fietspad op de campus. Beerda: “Er is 130.000 ton aan materiaal al aanwezig en klaar voor gebruik. Minder dan één procent is nieuw materiaal, de rest is gebruikt materiaal dat opnieuw wordt gebruikt.”

Wil je alles weten over dit plan, kijk dan op www.energiecampusleeuwarden.nl/het-inititatief/

Burgemeester Ferd Crone bekijkt samen met Gina Tromp van Economische Zaken de plannen.

Theunis Bakker van Mannen van Staal luistert en kijkt aandachtig mee.