Nieuw circulair en duurzaam icoon op De Zwette – Brugbediencentrale Swettehûs

In Nieuws by Jose van der Geest

Volledig energieneutraal en voor een groot deel circulair. Zo laat de provincie Fryslân in Leeuwarden het nieuwe Swettehûs bouwen. Deze bediencentrale zal in de toekomst veertig bruggen bedienen. Op 24 juni j.l. werd het ontwerp gepresenteerd. Bouwgroep Dijkstra Draisma start in november met de bouw, eind volgend jaar is het klaar.

De provincie wil een zo circulair mogelijk gebouw realiseren. Dat betekent onder andere dat minimaal 40% uit hergebruikt materiaal bestaat en een deel van de nieuwe materialen biologisch is. “Fantastisch dat we met dit ontwerp onze ambitie om koploper te worden in de circulaire economie zichtbaar kunnen maken. De kennisontwikkeling is enorm en het wordt een prachtig gebouw om in te werken”, aldus gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Dit wordt één van de meest circulaire gebouwen van Fryslân en waarschijnlijk van heel Nederland”, zegt Biense Dijkstra, directeur Bouwgroep Dijkstra Draisma. “We hebben zin om dit innovatieve en ambitieuze project te gaan bouwen”, aldus Dijkstra.

Naast een werkplek voor ongeveer 20 brugbedienaars, doet het nieuwe gebouw en terrein straks dienst als uitvalsbasis voor provinciale medewerkers (vaar)wegbeheer, nautische zaken en de technische dienst voor onderhoud van bruggen en sluizen. Damwanden uit het Van Harinxmakanaal krijgen een tweede leven in de haven voor de werkschepen. Gebruikte Basralocus meerpalen worden toegepast voor de constructie, de gevel en de plafonds. Dit zeer sterke hardhout onderstreept het nautische karakter van het gebouw. Innovatieve warmtewisselaars in het Van Harinxmakanaal onttrekken warmte/koude uit het oppervlaktewater en zorgen daarmee voor verwarming/koeling van het gebouw (aquathermie). Warmte uit de servers van de bediencentrale gaat tijdelijk in opslag en kan op een later moment het gebouw verwarmen. Ruim 1.000 zonnepanelen leveren voldoende energie voor het gebouw, het openen/sluiten van de fietsbrug Ritsumasyl en voor de laadpalen voor elektrische auto’s.

Bron: Provincie Fryslân