Meer dan 12.000 euro opgehaald bij The Distinguished Gentleman’s Ride

In Nieuws by L. Vergnes

The Distinguished Gentleman’s Ride van zondag 30 september 2018 in Leeuwarden heeft meer dan 12.000 euro opgeleverd voor de twee goede doelen waar deze bijzondere karakteristieke rit – voor de vierde keer in successie alweer – jaarlijks voor wordt verreden. Het bedrag is tweeduizend euro hoger dan vorig jaar.

Honderdzesenveertig mannen en vrouwen hebben die dag in klassieke outfits op klassieke motoren en brommers gesoigneerd voor het goede doel gereden, relaxt door stad en platteland in en om Leeuwarden, met start en finish bij De Fabriek op De Zwette. De twee goede doelen waar het geld voor is opgehaald zijn onderzoek naar prostaatkanker en tegengaan van zelfdoding onder jonge mannen.

De Leeuwarder Gentleman’s Ride is onderdeel van een grote internationale actiedag, op dezelfde dag wordt in vele landen tegelijkertijd deze zelfde rit gehouden voor dezelfde goede doelen. Het idee is ontstaan en uitgewerkt vanuit Australië.

“In meer dan 90 landen en in ruim 650 steden is exact zo’n Gentleman’s Ride gehouden, voor dezelfde goede doelen. In 2017 waren er circa 94.000 deelnemers wereldwijd, dit jaar rond de 100.000 deelnemers”, zegt organisator Ruud van Es enthousiast. Hij en José van der Geest hebben het elk jaar georganiseerd en sinds vorig jaar organiseert ook Robbert Koster actief mee.

Wereldwijd is vorig jaar vijf miljoen euro opgehaald, dit jaar is het wereldwijd streven zes miljoen. Er kunnen nog sponsorgelden na de dag zelf binnenkomen, het exacte eindbedrag is nog niet bekend. Het geld gaat naar onderzoekscentra in Amerika, Australië en Europa. Exacte informatie daarover is te vinden op de website www.gentlemansride.com.

Met hulp van sponsoren als het Eetcafé De Fabriek, De Fabriek zelf waar start en finish plaatsvonden en waar deelnemers zich konden omkleden en sponsoren als RondomZorg, Motozorg, De Heeren van Rinsma, Paula’s Motorkleding en de ondernemersvereniging van De Zwette, is het weer een prachtige dag geworden.

Na de finish bij De Fabriek was het weer een leuk feest met lekkere muziek en lekker eten en drinken. Voor de deelnemers – liefhebbers van klassieke motoren en brommers – is het ook altijd fantastisch om elkaars klassieke voertuigen te bewonderen en informatie uit te wisselen over hun passie.

José: “We merken dat veel deelnemers graag weer terugkomen en dat er een soort community van mensen ontstaat die zich voor elkaars hobby interesseren en het prachtig vinden hun motor/brommer zo aan iedereen te kunnen laten zien. Dat het ook nog eens voor een goed doel is maakt het extra mooi.”

Kijk voor mooie foto’s en verhalen op de speciale Leeuwarder Facebookpagina van de The Distinguished Gentleman’s Ride, die pagina heet ‘De Gedistingeerde Heren Rit Leeuwarden’. Hou die pagina ook in de gaten als je aan de speciale vijfde editie in 2019 mee wilt doen.

Fotografie Ron Lindeman