Lichtgevend duurzaam bierflesje als baken in de zee

In Nieuws by L. Vergnes

Studenten Media Vormgeving van ROC Friese Poort uit Leeuwarden gaan een bijzonder duurzaam lichtgevende bierfles ontwikkelen om bezoekers van Harlingen op bijzondere wijze te attenderen op de Nieuwe Willemshaven.

Woensdag 13 juni is het plan gepresenteerd bij de Light Challenge 2018 in het Upcyclecentrum in Almere. “Een mooie gelegenheid voor onze studenten om hun idee te presenteren in VR, 3D en op basis van een maquette”, zegt Pietrix Runia van het ROC.

“Onze inspiratie is de historie van Harlingen”, zegt Luka van der Meer, student mediavormgeving. “In de Middeleeuwen waren er veel bierbrouwerijen in Harlingen. Veel zeelieden in Harlingen dronken bier, dat was goedkoper dan water. Zo kwamen we samen met onze bedrijfscoach Dirk Walinga op het idee van een bierfles als opvallende wegwijzer”, zegt student Niels Hoogland.

De bierfles deint mee met de waterstanden eb en vloed door vloeistoffen en sensoren in de fles. De bierfles leent zich uitstekend om er selfies mee te maken. Het werk van de kunstenaar Claes Oldenburg is als inspiratie gebruikt voor de bierfles. Deze pop-art stroming met zijn zogenaamde blow-ups zorgen voor vervreemding van het object.

Volgens de jury van de Light Challenga 2018 is het een prima eerste idee met voldoende potentie. “Werk de vorm of het concept van de vorm verder uit”, aldus het juryrapport. “Zo kun je denken aan een message in a bottle. Maar werk ook de uitwerking van de verlichting en de circulariteit verder uit.”

De studenten werken bij deze Light Challenge-opdracht samen met bedrijfscoaches en een kunstenares. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . “We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst”, aldus Roeland Westra van het ROC.