LED Factory is de winnaar van de Diversiteitsprijs

In Nieuws by L. Vergnes

Zwette-bedrijf LED Factory heeft de Diversiteitsprijs gewonnen omdat het medewerkers van vele verschillende achtergronden aan het werk heeft. Hieronder lees je het verslag wat de Huis Aan Huis van Leeuwarden hier deze week over heeft gepubliceerd:

LEEUWARDEN – Jaarlijks reiken de gemeente Leeuwarden en Tûmba, kenniscentrum diversiteit en discriminatie, de Diversiteitsprijs uit. De prijs gaat naar twee organisaties die zich het afgelopen jaar hebben ingezet om diversiteit positief te benadrukken in de gemeente. Het merendeel van de discriminatie-meldingen dat Tûmba binnenkrijgt, speelt zich af op de arbeidsmarkt. Leeuwarder organisaties en bedrijven die juist laten zien dat het ook anders kan, krijgen met de prijs aandacht voor hun werk. Vorige week namen wij u al mee naar winnaar Strong ID. Deze week bieden wij u een kijkje in de keuken van LED Factory, de andere winnaar. Het bedrijf wint de prijs omdat zij een divers personeelsbestand hebben en investeren in de talenten en mogelijkheden van hun medewerkers.

Led Factory maakt verlichtingstoepassingen voor de agrarische sector. Dit zijn duurzame en specialistische LED verlichtingsoplossingen die moeten goed zijn voor de boer, voor het dier en gemakkelijk te installeren. Daarnaast investeren ze in innovatie. LED Factory bestaat sinds 2008 en heeft zestien medewerkers.

Directrice Trudie Timmerman begrijpt niet goed waarom LED Factory de diversiteitsprijs gewonnen heeft. ,,Diversiteit is toch heel vanzelfsprekend? Als bedrijf snijd je jezelf in de vingers als je niet kijkt naar de talenten van mensen en hun mogelijkheden, en in plaats daarvan bij voorbaat een grote groep buitensluit.” Het feit dat de meeste gevallen van discriminatie zich jaarlijks afspelen op de werkvloer, herkent Trudie dan ook niet.

,,We gaan voor de kwaliteit van mensen. We kijken naar iemands talent en of iemand in het team past. Je ontkomt niet aan diversiteit. Talent komt in alle varianten en uiterlijkheden.” Trudie noemt het voorbeeld van een medewerker die veel talen spreekt, waaronder Russisch. ,,Hij is ontzettend goed in z’n werk en richt zich voor ons op de Russische markt. Dat hij dan toevallig een andere geaardheid heeft, is voor ons niet belangrijk. Zijn talent is belangrijk.”

Trudie wil in eerste instantie niet benoemen wat de achtergrond is van de medewerkers. ,,Het is niet relevant, we denken niet in hokjes. Als we iemand aannemen kijken we niet naar de cv of naar hun achtergrond. Creativiteit en hobby’s vinden we veel belangrijker dan opleidingen. We gaan uit van het zelflerend vermogen van mensen. Dat betekent ook dat medewerkers veel ruimte krijgen om nieuwe ideeën aan te dragen en uit te werken, als die binnen het bedrijf passen.”

Hoe dat werkt laat Danny zien. ,,Ik was langdurig werkloos en kon uiteindelijk bij LED Factory aan de slag. Zes jaar geleden begon ik als productiemedewerker. Op een dag viel het Trudie op dat ik mijn eigen website had. Ze zag mijn website en de foto’s die ik maakte, en vroeg of ik niet ook de marketing voor LED Factory wilde doen. Nu maak ik lichtplannen, ontwerpen, ik hou me bezig met de marketing en ICT. En binnen ons bedrijf zijn er meer mensen die zo doorgroeien.”

LED Factory heeft geen moeite om nieuw personeel te vinden. ,,We hebben alles in dienst: jong, oud, hetero, homo, mensen met autisme of mensen die langdurig werkloos waren.” Nieuwe medewerkers vinden ze via reguliere vacatures, het UWV, de gemeente of scholen. ,,Bij ons kan iedereen terecht voor een stage. Ook stagiaires die op andere plekken helemaal vastliepen en dreigden uit te vallen. Dat weten scholen nu ook en ze weten ons te vinden.”

Abysha is begonnen als stagiair bij LED Factory. Op haar vorige stageplek ging het moeizaam, inmiddels werkt ze bij LED Factory al een paar jaar als secretaresse en receptioniste. Ze heeft het naar haar zin: ,,Geen dag is hetzelfde.” En als het gaat om diversiteit? ,,Ik ben de enige met een donkere huidskleur, maar ze behandelen me niet anders.” Abysha begint te lachen: ,,Het is wel echt een mannenbedrijf, dus of dat nou zo divers is?”

Als het gaat om medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, vraagt het volgens Trudie niet veel om hen te begeleiden. ,,We geven er juist geen aandacht aan. We geven geen aandacht aan problemen maar aandacht aan positiviteit. We focussen op wat iemand kan en dat bouwen we uit. We willen iemand eigenwaarde geven.” Ze geeft toe dat het niet altijd makkelijk is: ,,Je merkt dat sommige medewerkers een bepaalde achtergrond hebben. Van beide kanten moet er vertrouwen groeien. Van ons uit naar de medewerker, maar ook vanuit de medewerker naar ons toe. En dat gaat meestal goed, maar niet altijd. Dan kan het zijn dat iemand hier niet blijft werken.”

Tot slot noemt Trudie dat diversiteit tweerichtingsverkeer is. Vanuit de werkgever, maar zeker ook de werknemer. ,,Ga uit van je eigen kracht en geloof in jezelf. Als je dat doet, kom je uiteindelijk ook iemand tegen die in jou gelooft.”

Tekst: Anne van der Vinne / Tumba