Kringloopwinkel verhuist en wordt Recycle Boulevard

In Nieuws by M. van der Wal

Kringloopwinkel Estafette gaat verhuizen van de Zwettestraat naar de Voltastraat, naar een veel groter pand. Bovendien wordt de winkel-gedachte uitgebreid, het wordt een Recycle Boulevard met een uitgebreider aanbod aan activiteiten.

In de achtduizend vierkante meter grote nieuwe Recycle Boulevard van Estafette is volop ruimte voor nieuwigheden. Woordvoerster Marianne Couperus: “Er komt van alles, van winkel tot ateliers, van restaurant tot leslokalen, je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het.”

Estafette-manager Stephanie de Groot: “Er komen ook ruimtes die door kleine bedrijven of start-ups kunnen worden gehuurd, die zijn bedoeld voor bedrijven die zich net als ons ook op de circulaire economie richten en samen met ons aan de slag willen. Die bedrijven mogen van al onze kennis gebruik maken en ook met onze mensen samenwerken en/of met studenten van het Friesland College dat bij ons leslokalen gaat krijgen.”

Het wordt nog hard werken om op 18 november gereed te zijn. Stephanie: “We hebben op 1 september de sleutel gekregen. We gaan met onze huidige medewerkers hard aan de slag en hopen dat nog meer creatieve vrijwilligers en bedrijven uit Leeuwarden en omgeving zouden willen meehelpen. Dat zou fantastisch zijn.”

“We kunnen er wel nieuwe mensen bij gebruiken. Puur praktisch gezien als vele handen die het werk lichter maken, maar we kunnen ook mensen gebruiken die vindingrijk zijn en op creatieve manieren weer nieuwe producten maken uit oud materiaal. Ons ideaal van de circulaire economie, waarin alles wordt hergebruikt en niks wordt weggegooid, proberen we hier voor elkaar te krijgen.”

Ze vervolgt: “Studenten, gepensioneerden, mensen die in deeltijd werken en daarnaast nog tijd over hebben of mensen die graag weer in het arbeidsproces willen terugkeren: iedereen is welkom om zich hier als vrijwilliger creatief uit te leven. Er lopen hier al stagiaires rond van een meubelontwerp-opleiding, graffitikunstenaars van het Leeuwarder Collectief (onder andere voor het Lions City Festival) en ook met het festival Welcome to the Village werken we samen. Binnenkort komen ze een aantal dagen langs om onze mensen inzichten en handvatten te geven hoe ze met materialen om kunnen gaan. Dat is echt geweldig.”

“Wij willen het liefst níks meer weggooien, alles opnieuw gebruiken”, zegt Stephanie.“Zelfs stoelen waar een poot van mist, tafels die niet goed meer zijn of oude LP’s waar niks meer mee wordt gedaan: van alles willen we weer wat nieuws maken. Van oude LP’s kun je bijvoorbeeld een leuk tafelblad maken, van twee stoelen één bankje, noem maar op”, zegt ze.

Marianne: “Alles wat een bedrijf weggooit en toch nog ergens anders voor zou kunnen worden gebruikt, van glasplaten tot hout, een oude balie of een oude horecakeuken of iets anders: we willen het graag hebben. We willen alles een mooie nieuwe herbestemming geven in het kader van de circulaire economie.”

Racetransportfiets van FRL Fietskoeriers vervangt bestelauto

Met een racetransportfiets met grote laadbak gaat FRL Fietskoeriers vanaf woensdag 13 september door de binnenstad van Leeuwarden racen. De 34-jarige Date Burgerjon is daarmee een moderne postbode: energieneutraal, duurzaam, milieuvriendelijk, fossielvrij én snel.

In opvallende professionele fietskleding gaat deze racepostbode Leeuwarder bedrijven en particulieren van post en andere pakketten voorzien. Voor Date is de blauwe racebakfiets een geweldig middel om werk en hobby te combineren. Werken voor FRL Fietskoeriers is voor hem hetzelfde als een betaalde training.

“Ik wilde ooit profwielrenner zijn en nu ben ik het toch nog een beetje geworden”, lacht de Leeuwarder die in zijn vrije tijd ook nog trainer is bij wielerclub De Friesche Leeuw. Hij heeft er zin in. “Ik ben heel benieuwd hoe deze fysieke belasting zal uitpakken. Ik denk dat dit heel goed is voor de kracht in mijn benen, hoewel dat niet meteen betekent dat ik er
tijdens wedstrijden sneller door ga fietsen.”

Een testritje op de Zwettestraat – waar FRL zetelt – levert zonder bepakking in de bak een topsnelheid van 46 kilometer per uur op. Dat schept verwachtingen. “Hij gaat hier sneller en handiger mee door de binnenstad dan onze bestelauto’s”, glimlacht Klaas Halma, Manager Post & Distributie van FRL.

Op dit moment is Date de enige fietskoerier van FRL, maar het kan zomaar zijn dat het aantal koeriers en het aantal fietsen wordt uitgebreid. Salesmanager Niels Helbig: “Want het wordt namelijk steeds lastiger om met een auto de binnenstad te bereiken. Door alle verkeersmaatregelen en beperkte aanlevertijden waarbinnen je in het centrum winkels mag bevoorraden, wordt het telkens lastiger om post, pakketten en overige goederen goed en op tijd
te bezorgen. Deze fiets is een geweldig alternatief voor een bestelauto.”

“We willen de fiets ook inzetten voor spoeddiensten in de binnenstad. Daarom hebben wij deze flitsende wendbare fiets ontwikkeld en is FRL Fietskoeriers ontstaan. Als dit aanslaat, willen we het gaan uitrollen over meerdere Friese steden en wellicht verder in Nederland. We hebben FRL Fietskoeriers opgericht als onderdeel van FRL Post. De speciale website is nog onder constructie, maar zal snel online gaan.”

De opdrachten voor de fietskoerier bestaan uit het ’s ochtends legen van postbussen en deze post aanleveren bij bedrijven. Ophalen van dagelijks uitgaande post en pakketten behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast worden vervoersopdrachten verzorgd zoals het aanleveren van lunches of bestellingen naar bedrijven, medisch transport naar particulieren of het bezorgen van boodschappen bij bedrijven en particulieren. Vooral in de binnenstad.

Niels: “FRL Fietskoeriers draagt bij aan het vergroten van onze naamsbekendheid. Dat is nodig want FRL bestaat volgend jaar 25 jaar en toch zijn er nog steeds mensen die niet precies weten hoeveel wij doen. Met 120 personeelsleden en ruim 2.200 bezorgers zijn wij namelijk een full-service bezorgingsbedrijf met landelijke dekking.”