Geothermiecentrale niet op De Zwette maar Leeuwarden-Zuid

In Nieuws by L. Vergnes

De geothermie centrale oftewel aardwarmtecentrale komt niet op De Zwette, zegt Bouwgroep Dijkstra Draisma op Omrop Fryslân, maar in Leeuwarden Zuid. Wel kan van daaruit De Zwette worden bediend. Eind 2019 start de bouw van het miljoenenproject wat er voor moet zorgen dat vele bedrijven en huishoudens van aardgaswarmte af kunnen en over kunnen schakelen op water als warmtebron, water dat uit de aarde omhoog wordt gepompt.

De bouw van de centrale start eind 2019. In 2020 zou de eerste energie geleverd moeten worden. Het leveringsgebied is erg groot, van de wijk Nijlân via Leeuwarden-west tot aan Bilgaard. Ook de geplande nieuwbouw in het WTC-gebied en het nieuwe Cambuurstadion kunnen op het net worden aangesloten.

Voor de eerste vijftien jaar is een SDE-subsidie beschikbaar van ruim 70 miljoen euro. SDE staat voor Subsidie Duurzame Energie. Na die eerste vijftien jaar moet het project zichzelf kunnen voorzien. Deze centrale is een initiatief van energiebedrijven ECW en Ennatuurlijk en Bouwgroep Dijkstra Draisma dat vestigingen heeft in Bolsward en Dokkum. Deze drie bedrijven onderzoeken de mogelijkheden voor aardwarmte aan in Leeuwarden. Aardwarmte is een kansrijke duurzame energiebron en kan een belangrijke bijdrage leveren aan de duurzame warmtevoorziening van Leeuwarden.

Meer informatie over het project is te vinden op de speciale website die door de bedrijven is samengesteld, te vinden op www.warmtevanleeuwarden.nl