Fossielvrije auto’s bij inspiratiesessie Elfstedenhal over slimme duurzame mobiliteit

In Nieuws by L. Vergnes

In de Elfstedenhal vond donderdag 28 februari de inspiratiesessie Slimme en duurzame mobiliteit vanuit Werk Slim, Reis Slim. Mede daarom heeft de Freonen fan Fossylfrij Fryslân een stoet aan duurzame fossielvrije auto’s voor de Elfstedenhal geparkeerd, die door iedereen bekeken en bestuurd mogen worden.

Tijdens de inspiratiesessie verzorgt onder meer Bouwe de Boer, projectleider van de Freonen en Energiecommissaris van Fryslân, een pitch over de Elfwegentocht 2020. Hierin doet hij de plannen uit de doeken voor dit Freonen-project, waarbij Fryslân, Groningen en Drenthe samenwerken op het gebied van fossielvrij reizen en plasticvrij leven.

Ook gaat hij nader in op de Elfwegentocht On Tour in 2019. Tijdens dit evenement, een samenwerking tussen de Freonen fan Fossylfrij Fryslân en Circulair Friesland, trekt fossielvrij vervoer de provincie Fryslân in. Belangstellenden kunnen dan testritten maken en presentaties volgen van deskundigen. De eerste halte was op Schiermonnikoog op donderdag 7 februari, de komende maanden zijn onder meer Akkrum, Leeuwarden en Joure aan de beurt.

De Freonen fan Fossylfrij Fryslân stellen zich ten doel in 2020 tienduizend extra schone voertuigen op de weg in Fryslân te laten rijden en de voordelen van fossielvrij vervoer bekend te maken aan een breed publiek. Hierom vertolken zij een belangrijke rol binnen duurzame mobiliteitsprojecten in Noord-Nederland en sluiten zij ditmaal aan bij de inspiratiesessie van Werk Slim, Reis Slim op 28 februari.

De Freonen zijn een grote groep bedrijven, studenten, overheden, scholen, dorpen en andere organisaties die samen toewerken naar een Fryslân dat onafhankelijk van fossiele brandstoffen is. Het Freonen-netwerk bestaat inmiddels uit 125 leden. Om een fossielvrij Friesland te realiseren, lanceren zij meerdere projecten, waaronder een nieuwe Elfwegentocht in 2020.