Elektrische auto’s en fietsen worden vandaag bij De Fabriek uitgedeeld

In Nieuws by L. Vergnes

Straks, zondag 1 juli om 11.00 uur, worden twintig elektrische BMWi3’s bij De Fabriek aan de Zwettestraat feestelijk overhandigd aan de Friese bedrijven en organisaties die er de komende veertien dagen tijdens de Elfwegentocht fossielvrij mee gaan rijden. Ook deelt de Zwette ondernemersvereniging tien elektrische fietsen uit aan bedrijven van De Zwette.

De twintig elektrische auto’s van het Duitse automerk komen vanaf de Afsluitdijk Fyslân binnen gereden als start van de uniek Elfwegentocht die van 1 tot en met 14 juli duurt. Vanaf 10.30 staat de koffie met oranjekoek klaar voor iedere bezoeker bij De Fabriek.

Tot de bedrijven die zondag een elektrische BMWi3 krijgen behoort ook het op De Zwette gevestigde Mannen van Staal. Deze elektrische auto’s worden door BMW Nederland gratis aangeboden als deelauto’s aan bedrijven, organisaties, gemeenten en energiecoöperaties.

Van 1 tot en met 14 juli stappen burgers, gemeenten, grote en kleine bedrijven massaal over op fossielvrije brandstoffen zoals milieuvriendelijke blauwe diesel of groengas of elektrische aandrijving. Anderen pakken de fiets of het openbaar vervoer, dat tijdens deze twee weken bijna volledig fossielvrij rijdt. Zo laat Fryslân zien dat fossielvrij reizen nu al op grote schaal mogelijk is.

Alle Nederlandse provincies komen met fossielvrije parades op bezoek in Fryslân en de twee weken worden afgesloten met vier duurzame wereldrecords op 13 en 14 juli. De Elfwegentocht is onderdeel van het Culturele Hoofdstad-project Fossielvrij Friesland.

Marc Bras, manager BMWi: “Dit initiatief is de grootste bewustwordingscampagne voor elektrisch rijden en deelmobiliteit ooit in Nederland georganiseerd en een goede aftrap om de transitie naar een duurzame toekomst versneld vorm te geven.”

“Elektrisch rijden heeft de toekomst en ook autodelen is een belangrijke pijler voor ons, bij voorkeur in combinatie met elkaar. Auto’s staan in de praktijk 92 procent van de tijd geparkeerd. Door auto’s te delen, bespaar je aanzienlijk in kosten terwijl je wel over mobiliteit kunt beschikken. Zo worden auto’s efficiënter ingezet én heb je minder parkeerplaatsen nodig, dus meer ruimte voor groen.

Vandaag/zondag 1 juli gaat het feest van de Elfwegentocht om 12.00 verder in Oudehaske en vanaf 14.00 uur bij het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, waar de elektrische stoet van de provincie Brabant feestelijk wordt onthaald.