Drie speciale energiecommissarissen voor Noord-Nederland

In Nieuws by L. Vergnes

De speciale Energiecommissie voor de drie Noordelijke provincies wordt dinsdag 30 oktober in Leeuwarden officieel geïnstalleerd. Dat gebeurt tijdens het Energieontbijt in het Centrum Duurzaam van onderwijsinstelling ROC Friese Poort. Bouwe de Boer, Hotze Hofstra en Femke Adriaens worden dan Energiecommissaris voor respectievelijk de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Met het benoemen van dit noordelijke energietrio wordt er een landelijk dekkend netwerk aan inspirators en verbinders gecreëerd.

De Friese energiecommissaris Bouwe de Boer wordt hiermee beloond voor zijn jarenlange inzet voor verduurzaming, met als huidige hoogtepunt het projectleiderschap van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. De ‘Freonen’ vormen een netwerk van bedrijven, onderwijsinstellingen, overheden, dorpen en andere organisaties dat toewerkt naar een fossielvrij Friesland. De Boer toont zich tevreden over zijn benoeming: “Het is geweldig om Energiecommissaris van Fryslân te zijn. Onze provincie loopt nationaal voorop met verduurzaming. In deze rol hoop ik de ontwikkelingen nog eens te versnellen. Met toppers als Hotze en Femke erbij is het hele noorden bovendien goed voorzien!”

Interessante workshops bij Energieontbijt
Ruud Koornstra, de Nationale Energiecommissaris, verzorgt de aftrap van de bijeenkomst. Tijdens het feestelijke energie-ontbijt kunnen ondernemers bijpraten met vakgenoten en meedoen aan workshops over actuele duurzaamheidsthema’s.

Eline Kik van Green Business Club vertelt met Bouwe de Boer over verduurzaming van bedrijventerreinen, terwijl Martijn in ’t Veld van Climate Neutral Group ingaat op energie-uitdagingen bij bedrijven. Durk Reitsma, docent bij ROC Friese Poort, vertelt mensen hoe ze hun woning van het gas af halen. De afsluiting van de ochtend komt voor rekening van Margreet van Gastel, Ambassadeur Energie-uitdagingen 2020 (namens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat). Het Energie-ontbijt wordt georganiseerd door Gemeente Leeuwarden, Climate Neutral Group, Green Business Club, Nationale Energiecommissie, Freonen fan Fossylfrij Fryslân en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Fotobijschrift: De Energiecommissie Noord-Nederland, met van links naar rechts Femke Adriaens (Drenthe), Hotze Hofstra (Groningen) en Bouwe de Boer (Fryslân).