De Energiefabriek wordt derde bij Fryske energieprijs van FSFE

In Nieuws by L. Vergnes

Het duurzaamheidsproject van de Energiefabriek – een project van 1,3 miljoen euro – is derde geworden bij een wedstrijd van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy waarbij het beste project van 2017 werd verkozen. Er deden 14 projecten mee. Het was een spannende strijd tussen Schaap Bio Energie en de twee vastgoed investeringen (de Energiefabriek en Nije Grûn), maar Schaap Bio Energie mag de wisseltrofee meenemen oftewel de koperen oliekan.

Het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy heeft veertien duurzame energie-projecten van 2017 gerealiseerd en reikt de koperen oliekan uit aan dat project dat de meeste stemmen krijgt van het publiek. De prijs is ludiek maar de inhoudelijke kant van het verhaal is allesbehalve ludiek, want het gaat om grote projecten die zorgen voor verduurzaming van gebouwen, dorpen en steden. In 2017 is de koperen oliekan voor het eerst uitgereikt, aan het bedrijf HappyWhale. De elektrische sloepen van ondernemer Jan Vriesinga bleken voldoende actieradius te hebben om de strijd vol te houden. In totaal werden er toen bijna duizend stemmen uitgebracht.

Wat betreft de Energiefabriek: die is speciaal opgericht om het grote pand van bedrijvencomplex en zalencentrum De Fabriek te verduurzamen. De Energiefabriek en kan ook door andere bedrijven worden ingehuurd. Het bedrijfspand De Fabriek op de Zwette in Leeuwarden is in 1967 gebouwd voor de sociale werkvoorziening en had het laagste energielabel, label G. De energiefabriek heeft het super energiezuinig en milieuvriendelijk gemaakt en ervoor gezorgd dat het milieulabel A nu op De Fabriek van toepassing is.

De Fabriek is een inspirerende werkomgeving en ontmoetingsplek voor ondernemers en organisaties. Om het bedrijfspand op een maatschappelijke en verantwoorde manier te kunnen blijven gebruiken, waren aanpassingen noodzakelijk. Met de voorgestelde investeringen, uitgevoerd door de ESCO Energiefabriek en grotendeels gefinancierd door het FSFE, behaalt het pand met de huidig beschikbare techniek een maximale energiereductie. Hiermee voldoet het bedrijfspand aan de nieuwste eisen voor energielabels voor kantoren.

Het aanbod aan projecten, die in 2017 door het FSFE zijn (mede)gefinancierd hebben betrekking op innovatie, veel samenwerking en veel CO2-reductie voor Fryslân. Een indrukwekkende reeks projecten op het gebied van zonne-energie in 2017, op diverse locaties in de provincie toont aan dat die revolutie al in volle hevigheid is losgebarsten. Ook slimme biomassa rukt op, energiebesparing en mobiliteit. Op de website www.fsfe.frl vind je het verslag van de verkiezing.