De ambitieuze Elfwegentocht zit erop: een evaluatie

In Nieuws by L. Vergnes

Twee weken heeft NPO2 er aandacht aan besteed met een dagelijks TV-journaal en ook Omrop Fryslân was er dagelijks bij: de Elfwegentocht. Het kantoor van de bedenkers zat een jaar lang aan de James Wattstraat op De Zwette. Het project zit er nu op, het kantoor is leeg, maar wellicht komt er een vervolg. Het is tijd voor evaluaties. Omrop Fryslân evalueerde ook al met de mensen van de Elfwegentocht. Die evaluatie – als je de Friese taal goed kunt volgen – kun je hier zien: https://www.omropfryslan.nl/nieuws/826114-video-terugkijken-op-de-elfwegentocht

Of projectleider Tsjeard Hofstra, aanjager Bouwe de Boer, alle medewerkers van het projectbureau en alle vrijwilligers weer in actie zullen komen, zullen we melden zodra we dat weten. De wereldrecordpogingen op de Wâldwei hebben volop aandacht getrokken voor de duurzame en milieuvriendelijke doelstellingen, het fossielvrije Blauwe Diesel is op de kaart – en bij tankstations – gezet en de mindset van velen is de goede kant op gegaan.

Hoewel de drie wereldrecords niet zijn behaald op slotdag zaterdag 14 juli, was het wel de grootste fossielvrije parade ooit. De parade vormde het sluitstuk van Fossielvrij Friesland, een twee weken durend ‘feest zonder een druppel benzine of diesel’. Voor de optocht was 13 kilometer snelweg tussen Drachten en Leeuwarden afgezet. Er deden meer dan tweeduizend elektrisch aangedreven vervoermiddelen mee: e-bikes, motoren, auto’s en zelfs een elektrisch vliegtuig dat laag overvloog. Zestig elektrische boten kruisten de weg tegelijkertijd over de Wergeasterfeart.

De Elfwegentocht van 1 tot en met 14 juli 2018 is bedoeld als vliegwiel, aanjager, start van bewustwording rondom klimaatproblematiek en de mogelijkheid van iedereen om daar met zijn of haar vervoermiddel iets aan te doen. Wil je alles nog even terugzien en lezen, kijk dan ook zeker op de website van de Elfwegentocht.