Actie voor plastic zwerfafval in Leeuwarden

In Nieuws by L. Vergnes

Op de Friese Dag van de Duurzaamheid heeft ROC Friese Poort met een speciaal paard – dat over en door de grachten van Leeuwarden voer – op woensdag 10 oktober 2018 aandacht gevraagd voor het probleem van plastic zwerfafval in Leeuwarden en de rest van de wereld.

“Met de Frisian Trojan Horse willen wij als studenten van Leeuwarden aandacht vragen voor de manier waarop we nu met plastic omgaan en hoe we dat kunnen veranderen”, zegt Stan Stukje van het leerbedrijf O3 Leeuwarden. Het vijf meter hoge paard van afvalhout is een initiatief van The Green Alert.

“We willen we het gedrag van de omstanders beïnvloeden gedurende de tocht over het water, onder andere met het uitdelen van waterflessen en duurzame artikelen. En natuurlijk vissen we tijdens de tocht plastic uit het water”, zegt Stan. Op ludieke wijze verbindt de Frisian Trojan Horse de andere evenementen op de Friese Dag van de Duurzaamheid, zoals de Challenge en het Diner van de Toekomst bij ROC Friese Poort.

Plastic valt na verloop van tijd onder invloed van zonlicht, wind en water uit elkaar in piepkleine deeltjes. Deze zogeheten nanoplastics zijn overal in het voedselsysteem terug te vinden. Met de fabricage van plastic heeft de mens een prachtig product ontwikkeld, maar met een wrange bijsmaak. Elk jaar produceert de mens meer dan 340 miljoen ton plastic.

Ongeveer de helft daarvan is voor eenmalig gebruik en wordt daarna meteen weer weggegooid. Stukje: “Als we hier zo mee doorgaan, zal er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zitten, ons plastic probleem wordt binnen tien jaar tijd drie keer zo groot.”

Frisian Trojan Horse is een initiatief van The Green Alert. Mbo en hbo-studenten bedachten het concept onder vlag van O3 Leeuwarden (een leerbedrijf van ROC Friese Poort, NHLStenden en Friesland College) met als doel duurzaam doen en denken op de kaart zetten. Samen met lokale kunstenaars bouwden zij van afvalhout en plastic zwerfafval, met een knipoog naar Culturele Hoofdstad, deze Frisian Trojan Horse.

Bekijk ook het filmpje van Omrop Fryslân: https://youtu.be/0QPRphFSrQA