Tweede en derde bij Leeuwarder ondernemersprijs De HET

In Nieuws by L. Vergnes

De twee Zwette-bedrijven Energie Inspectie Friesland en DataCentre Fryslân zijn tweede en derde geworden bij de Leeuwarder ondernemersprijs De HET van 2018. Winnaar werd Boekhandel Van der Velde, dat zich manifesteert als vernieuwend en vooruitstrevend in een branche die als ‘oud’  betiteld mag worden. In zo’n markt vernieuwend zijn is bijzonder, wat zich onder andere uit in het groeien naar zeven vestigingen in Noord Nederland.

De prijs werd uitgereikt tijdens de Business Contact Dagen Noord, in het WTC Expo. Else Maria van der Meulen van DataCentre Fryslân en Martijn van der Harst Energie Inspectie Friesland kregen beiden een cheque overhandigd. De drie finalisten werden beoordeeld op hun ondernemer-skills door een 7 koppige jury van Leeuwarder ondernemers. Ook telde hun populariteit, daarin won Van der Velde de Publieksprijs met 66 procent van de stemmen. In het totaalklassement kwam de boekhandel die inmiddels als 7 vestigingen heeft in Noord-Nederland als winnaar naar voren.

Jury-voorzitter Rob Lijzenga: “Het bedrijf en haar ondernemers oogsten alom waardering, Ad Peek en Rutger van der Velde zijn een bijzonder duo. Dat geldt zeker voor hun aanpak bij overnames in de branche. De acquisitie-machine draait op volle toeren waardoor er keer op keer nieuwe bedrijven aan het Van der Velde concern kunnen worden toegevoegd. Ongelofelijk dat in deze markt van de ‘oude economie’ toch zo’n expansie aan de dag wordt gelegd.”

De 2018 editie van De HET was een bijzondere, want naast de reguliere ondernemersprijs was er ook een extra prijs voor de culturele ondernemer in verband met Culturele Hoofdstad 2018. Erg spannend was de strijd om de publieksprijs. De drie finalisten ontliepen elkaar haast niet en na 2.500 duizend stemmen kwam Kunstacademie Friesland met 36,1% van de stemmen als winnaar naar voren tegen 32,4% voor A Guide to Leeuwarden en 31,5% voor Dansschool Saco Velt. Dit nipte verlies vanuit het publiek bleek niet voldoende om de dansschool af te houden van de totaal winst. De publieksstem werd samengevoegd met de uitslag van de jury waardoor in het totaal klassement Saco Velt zich alsnog de gelukkige winnaar mocht noemen als Cultureel Ondernemer.