Voor 1,3 miljoen euro wordt De Fabriek energieneutraal

In Nieuws by M. van der Wal

Over een half jaar moet het project zijn afgerond: De Fabriek Leeuwarden energieneutraal. Het vergt een investering van 1,3 miljoen euro om het monumentale gebouw aan de James Wattstraat energiezuinig te maken. Van het laagste label G moet het naar label A.

Het grote pand dat in de jaren zestig van de vorige eeuw voor de Dienst Sociale Werkplaats van de gemeente Leeuwarden werd gebouwd, wordt volledig geïsoleerd. Jaap Hoekstra, eigenaar van De Fabriek: “We bouwen er als het ware een warme jas omheen, waardoor er minder energie verloren gaat en waardoor het comfortniveau voor de gebruikers wordt verhoogd.” Ongeveer 680 vierkante meter enkel glas wordt vervangen door HR++ glas. De 48 lichtkoepels worden ook daarmee vervangen en worden bovendien extra geïsoleerd.

De Fabriek zal vanaf volgend jaar niet alleen zuiniger met energie omspringen, het zal ook een groot deel van de benodigde energie zelf opwekken. Het dak wordt voorzien van maar liefst zeshonderd zonnepanelen. “Dat levert 150.000 kilowatt aan stroom op, vergelijkbaar met de hoeveelheid die door vijftig huishoudens wordt gebruikt”, zegt Jaap.

Hij is ambitieus. “Ik zeg het wel vaker tegen mensen: als iedereen overschakelt op duurzame energie
hebben we geen fossiele brandstoffen meer nodig, putten we de aarde niet uit en kunnen we werken aan een schonere wereld. Het klinkt misschien als een cliché, maar het is echt zo: een beter milieu begint bij jezelf.”

De Fabriek heeft 5.850 vierkante meter dak dat wordt geïsoleerd en voorzien van witte bedekking. Het zwart verdwijnt. Ook lampen en airco’s worden vervangen, er komen nieuwe warmteketels. Het geheel aan maatregelen vind je op de website www.energiefabriek.frl. Jaap: “In 2023 moeten alle labelplichtige bedrijfspanden minimaal energielabel C hebben en waarschijnlijk in 2030 label A. Dus ik loop alvast op de wetgeving vooruit en daardoor kan ik de huurders en bezoekers van De Fabriek volgend jaar al een energieneutrale comfortabele omgeving bieden.”

Financiering en werkgelegenheid
Het project is gefinancierd met eigen vermogen van De Fabriek (250.000 euro), door crowdfunding via geldvoorelkaar.nl (200.000 euro) en met een lening van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy van 850.000 euro. Het project behelst ongeveer drieduidend manuren en het levert werkgelegenheid op voor verschillende grote en kleine bedrijven uit Leeuwarden en directe omgeving.